Kattomateriaalit

Yksi parhaista tavoista parantaa talon ulkonäköä on panostaa kattoon. Näyttävällä katolla voidaan saada vanhemmastakin talosta arvokkaan näköinen helposti ja suhteellisen pienellä vaivannäöllä tai muuttaa uudemman rakennuksen tyyliä mieleiseksi. Laadukkaasti toteutettu katto luo viimeistellyn lopputuloksen, joka kestää katseita useiden vuosikymmenien ajan.

Vauhtisaneeraus huoltaa, saneeraa ja remontoi katon kuin katon kattomallista tai -materiaalista riippumatta ammattitaidolla ja aina asiakaslähtöisesti.

Peltikatto

Peltikatto on käytetyin vesikattotyyppi Suomessa. Niiden yleistymiseen ovat vaikuttaneet esimerkiksi peltikaton melko edullinen hankintahinta, pitkäikäisyys ja kestävyys. Peltikaton rakenne on kevyt ja se on nopea asentaa.

Peltikaton rakenne valmistetaan usein kuumasinkitystä ja muovipinnoitetusta teräspellistä, mutta sen materiaalina voidaan käyttää myös kuparia, sinkkiä tai ruostumatonta terästä. Peltikattojen päätyypit ovat profiilipeltikate, rivipeltikate ja pystysaumakate.

Teräskatto eli peltikatto kestää noin 15-20 vuotta, ammattilaisen hyvällä hoidolla ja huollolla jopa 40-50 vuotta. Niin kutsuttuun tekniseen käyttöikään vaikuttaa paljon se, minkälaisia huoltotoimenpiteitä katolle suoritetaan sen elinkaaren aikana. Peltikaton kuntoa tulee tarkkailla, sillä kaikki korjaamattomat pintaviat lyhentävät sen käyttöikää. Helppo tapa vaikuttaa katon ikään on pitää peltikaton maalipinta hyvässä kunnossa, sillä peltikaton ongelmat liittyvät useimmiten pinnoitteen kulumiseen, ruosteeseen ja niiden aiheuttamiin reikiintymisiin. Kun toimii ajoissa, säästyy isommilta vahingoilta ja ylimääräisiltä kustannuksilta.

Peltikate tarvitsee huoltomaalausta 10-30 vuoden kuluttua asennuksesta. Aikaväli riippuu käytetystä maalista sekä olosuhteista. Tummat sävyt tarvitsevat yleensä maalausta aiemmin kuin vaaleat. Pinnat pitää ensin pestä huolella vanhasta hilseilevästä maalista ja irtoavasta ruosteesta, huuhdella hyvin ja pohjamaalata ensin ruosteenestomaalilla ja sen jälkeen pintakäsitellä kahteen kertaan. Peltikaton puhdistus on helppo tehdä itse puutarhaletkulla huuhtelemalla ja tarvittaessa pitkävartista pehmeää harjaa apuna käyttäen. Jos katto on kovin likainen, pesuaineeksi käy yleispesuaine.

Vauhtisaneeraus tekee kaikkien peltikattojen huoltotyöt. Huollamme niin profiilipeltikatot, konesaumakatot kuin lukkosaumakatotkin juuri katon tarpeiden mukaisesti turvallisesti ja ammattitaidolla.

Tiilikatto

Tiilikatto on viime vuosina kasvattanut suosiotaan, sillä se on ekologinen, kestävä ja hiljainen valinta. Tiilikaton alusrakenteen tai aluskatteen tehtävä on estää veden, lumen sekä roskien pääsy kattorakenteisiin. Hengittävä alusrakenne estää kosteus- ja homevaurioita. Aluskate tiivisteineen tulisi valita ja toteuttaa siten, että se olisi ainut kattomateriaali ja varsinainen katto asennettaisiin päälle ainoastaan ulkonäöllisistä syistä.

Tiilikatto kestää hyvin huollettuna jopa 70 vuotta. Tiilikaton ylläpitohuolto on hyvä tehdä vähintään vähintään 1-2 kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Keväällä tulee tarkistaa lumikuorman aiheuttamat vahingot mm. hajonneet tiilet ja läpivientien kiinnitykset. Syksyisin tarkistetaan myös hajonneet tiilet, mutta samalla varmistetaan veden vapaa kulku katolla ja sadevesijärjestelmissä. Rikkoutunut tiili saattaa aiheuttaa sen, että kosteus pääsee kertymään aluskatteeseen tai katon rakenteisiin. Tämä taas saattaa aiheuttaa tai edesauttaa homeen kertymistä, joka taas aiheuttaa sisäilmaongelmia.

Laajempi huolto on hyvä tehdä 10-15 vuoden välein, ettei tiilikate pääse liian huonoon kuntoon. Huoltoväli vaihtelee paljon riippuen ympäristön kasvillisuudesta, ilmansuunnasta ja katon jyrkkyydestä. Rakennukset joiden ympärillä on paljon puustoa likaantuvat huomattavasti nopeammin kuin esim. pellon keskellä olevat rakennukset. Järvi tai meri usein myös nopeuttaa tiilikaton kasvuston kasvua.

Tiilikaton yksi yleisimmistä ongelmista on sammaloituminen, mikä lisääntyy sitä mukaa kun tiilikatolle tulee ikää. Vanhetessaan kattotiilen pinta muuttuu huokoisemmaksi ja tarjoaa täten paremman kasvu- ja kiinnittymisalustan sammaleelle. Sammalkasvusto kuluttaa kattotiilen pintaa. Kattotiilet tulee puhdistaa ja tarkastaa säännöllisesti, ettei sammalta kertyisi. Kerran tai pari vuosikymmenessä tiilikaton pinta kannattaa suojakäsitellä sammaleen varalta.

Tiilikatto tulisi maalata eli pinnoittaa ensimmäisen kerran 20 – 30 vuoden kuluttua asennuksesta, jonka jälkeen tarpeesta riippuen se uudelleenpinnoitetaan 10 – 20 vuoden välein. Katto vaikuttaa taas uutta vastaavalta, sillä pinnoitus palauttaa katon värisävyn ennalleen sekä suojaa omalta osaltaan pintaa likaantumiselta ja sammaloitumiselta.

Vauhtisaneeraus tulee apuun tiilikaton puhdistus- ja huoltotöissä. Mikäli tiilikattosi kaipaa suurempaa remonttia, ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Huopakatto

Huopakatto on kestävä kattomateriaali. Se on suosittu varsinkin tasakattoisissa tai loivakattoisissa rakennuksissa. Huopakaton rakenne kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita tai lämpötiloja. Huopakaton materiaali ja rakenne on taipuisaa ja se kiinnittyy tiiviisti. Huopakatto on hiljainen kattomateriaali, joka pitää karheutensa ansiosta lumen hyvin paikoillaan.

Koska huopakate on hieman karheaa, lika ja sammal kiinnittyvät helposti sen pintaan. Kasvustot kuluttavat huopakaton pintaa ja juuriston kautta kosteus voi siirtyä vesikatteen alusrakenteisiin asti. Saumakohdissa tämä edistää huopakappaleiden liitosten aukeamia ja halkeilua. Siksi huopakatto tulee puhdistaa säännöllisesti irtoroskista ja sammaleesta sekä myös pestä aika ajoin.

Huopakaton kuntoa pitää tarkkailla auringon säteilyn aiheuttamien ongelmien varalta. Huopakermien kuivuminen paahteessa vähentää niiden joustavuutta ja katolle voi syntyä halkeamia, joista vesi pääsee ajan kanssa läpi tekemään tuhojaan. Huopakaton suojauksen voi palauttaa pinnoittamalla. Pinnoitustyötä ei kannata lykätä liikaa, sillä liian huonokuntoista kattoa ei välttämättä ole kannattavaa pinnoittamalla enää elvyttää. Huopakattoa täytyy siis huoltaa säännöllisesti. 

Suomen olosuhteissa niin huopakaton, peltikaton kuin tiilikaton kunnossapitotöihin kuuluu lumenpudotus. Varsinkin tiilikatto on jo itsessään varsin painava rakennelma, joten sen päälle kertyvää lumikuormaa on hyvä seurata, jotta rakenteisiin kohdistuva paino ei kasvaisi liian suureksi. Matalammissa taloissa lumenpudotustöissä voi olla apua niin sanotusta kattokolasta, eli erittäin pitkävartisesta lumentyöntimestä. Korkeammissa rakennuksissa voidaan joutua kiipeämään katolle, mikä edellyttää erityistä varovaisuutta ja kunnollisten työturvallisuusvälineiden käyttöä. Vauhtisaneeraus hoitaa turvallisesti myös lumenpudotukset.

Pyydä tarjous!

Ota yhteyttä ja tilaa asiantuntijamme kartoittamaan kattosi kunto ja remonttitarve!

Kartoitamme huolellisesti kattosi kunnon ja annamme sinulle reilun tarjouksen kattoremontin toteutuksesta.

Tarvitsetko apua
katon kunnostamisen
rahoittamiseen?

Remontin tarve tai kustannukset voivat toisinaan yllättää, vaikka raha-asiat ovatkin muuten vatupassissa.

Onneksi kattoremontti on mahdollista maksaa myös joustavalla rahoituksella! Rahoitustarjouksen hakeminen on riskitöntä eikä sido mihinkään, jos et hyväksy saamaasi tarjousta.

Miksi valita Vauhtisaneeraus?

 

Jos kotisi voi hyvin, sinäkin voit hyvin!

Vauhtisaneeraus on remonttitöiden asiantuntija, joka auttaa pitämään kotisi kunnossa. Tarjoamme kattavan valikoiman erilaisia remonttipalveluita, joiden avulla varmistat, että kiinteistösi pysyy hyvinvoivana vuodesta toiseen.

Toteutamme rautaisella ammattitaidolla kattoremontteja ja muita kiinteistöjen remontti- ja huoltotoimenpiteitä.

 

Tutustu myös muihin palveluihimme:

Kiinteistöjen huolto- ja korjauspalvelut
Julkisivuremontit
Lumenpudotukset

info@vauhtisaneeraus.fi

050 9131 060

c/o Joni Kälkäinen
Karhunkierros 2 F 28, 01640 VANTAA

Y-tunnus: 2876283-2