Yleisimmät kattotyypit

Katto näkyy kauas ja vaikuttaa merkittävästi talon yleisilmeeseen ja julkisivuun. Laadukas ja hyväkuntoinen katto nostaa rakennuksen arvoa merkittävästi sekä varmistaa asumisen huolettomuuden. Siksi on tärkeää pitää katosta hyvää huolta. Oikein asennettu ja tasaisin väliajoin huollettu katto kestää hyvänä kymmeniä vuosia.

Tavallisimmat kattotyypit ovat harjakatto, aumakatto, tasakatto sekä pulpettikatto. Kaikki kattotyypit ovat toimivia, kunhan ne on rakennettu oikein. On hyvä huomata, että kattotyyppien huolto- ja puhdistustarpeessa on eroja.

Vauhtisaneeraus remontoi kaikki katot aina harjakatoista ja taitekatoista tasakattoihin – aumakattoa ja pulpettikattoa unohtamatta. Jos et ole aivan varma, kaipaako kattosi remonttia tai kuinka laaja remontti on tarpeen, ota rohkeasti yhteyttä! Asiantuntijamme tekee katollesi huolellisen kuntokartoituksen, jolla selvitetään, onko kattoremontti ajankohtainen.

Harjakatto eli satulakatto

Yleisin kattotyyppi on harjakatto. Harjakatosta saatetaan käyttää myös nimitystä satulakatto. Harjakatto koostuu yleensä kahdesta symmetrisestä lappeesta, jotka nousevat ja kohtaavat talon harjalla.

Harjakatto on helppo ja toimiva kattoratkaisu. Mitä jyrkempi katon muoto on, sitä helpommin vesi, lumi, lehdet ja risut poistuvat omia aikojaan. Harjakaton yläpohja on helppo tuulettaa, sillä ilma otetaan talon sivuräystäiltä ja poistetaan päädyistä painovoimaisesti. Erilaiset läpiviennit voidaan toteuttaa helposti sijoittamalla ne katon harjalle.

Harjakaton kattomateriaaliksi sopivat lähes rajoituksetta kaikki vaihtoehdot. Harjakatosta on olemassa myös vähemmän symmetrinen versio. Se on murrettu harjakatto, jota kutsutaan myös kaksisuuntaiseksi pulpettikatoksi tai kaksilappeiseksi pulpettikatoksi.

Onnistunut harjakaton remontti edellyttää tekijältään tuotetuntemusta ja vankkaa käytännön osaamista kattotöistä. Mitä jyrkempi ja korkeampi katto on kyseessä, sitä tärkeämpää on työn suorittaminen turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Varsinkin juuri maalattu tai vastapesty katto voi olla tavallistakin liukkaampi. Vauhtisaneerauksen ammattilaiset hoitavat harjakattosi kuntoon turvallisesti ja luotettavasti.

Aumakatto

Aumakatto on keskeltä harjakaton kaltainen, talon päätyjen laskeutuessa jyrkän harjan sisään loiviksi kolmion muotoisiksi lappeiksi. Aumakatto on näyttävä, mutta teknisesti kuitenkin vaativampi ratkaisu kuin esimerkiksi harjakatto tai pulpettikatto. Aumakattoon tulee liitoskohtia ja taitteita, jotka tekevät rakenteesta monimutkaisemman ja alttiimman vaurioille.

Koska aumakatossa ei ole harjakaton kaltaisia päätyjä, toteutetaan tuuletus useimmiten harjaosasta tuulettuvana sekä katolle asennettavilla tuuletusputkilla. Tuuletusputkiin voidaan lisäksi liittää alipainetuulettimia.

Osa aumakaton huoltotoimenpiteistä on suositeltavaa toteuttaa kahdesti vuodessa; keväällä, kun lumet ovat sulaneet katolta sekä syksyllä ennen lumen tuloa. Puolivuosittain kannattaa kiinnittää huomiota aumakaton puhtauteen. Katolle kerääntyvä lika ja lehdet kuluttavat katon pintaa, jos niitä ei säännöllisesti puhdista. Samoin, jos lehdet päätyvät tukkimaan rännit, ei sadevesi pääse valumaan luonnollista reittiään alas katolta, vaan kertyy sinne painoksi ja pahimmillaan löytää tiensä rakenteisiin jostain pienestä vuotokohdasta.

Samalla, kun rännit puhdistetaan kannattaa tarkistaa niiden kiinnitys ja kaatosuunta. Aumakaton tuuletuksessa kannattaa myös olla tarkkana, joten läpivetojen saumausten tarkistus ja tiivistys on olennaista toteuttaa riittävän usein. Puolivuosittain on syytä kiinnittää huomiota myös kattotuotteiden, kuten kattosiltojen, lumiesteiden sekä palo-, katto- ja lapetikkaiden, kiinnitykseen ja toimivuuteen.

Aumakattoa on syytä huoltaa talvellakin. Painavat lumikinokset on syytä pudottaa, ennen kuin ne keräävät liikaa painoa rakenteiden ja katteiden päälle. Tarpeen mukaan on hyvä myös toteuttaa katon kattava pesu, pinnoitus, huoltomaalaus ja sammaleenpoisto sekä suojakäsittely.

Aumakattoremontin tullessa ajankohtaiseksi kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä yksinkertaisesta ulkonäöstään huolimatta, toteutus vaatii tottuneen tekijän. Vauhtisaaneerauksen kokeneet kattoammattilaiset hoitavat aumakaton kattotyöt, aina huollosta korjaukseen ja kattoremonttiin. 

Mansardikatto ja taitekatto

Mansardikatto ja taitekatto ovat variaatioita harjakatosta. Taitekatosta saatetaan käyttää virheellisesti nimitystä mansardikatto, vaikka kyseessä on virallisesti eri kattotyyppi. Mansardikatto eroaa taitekatosta siinä, että taitekatto on kaksilappeinen, kun taas mansardi on nelisivuinen. Lappeiden määrän lisäksi taitekaton ja mansardikaton voi erottaa toisistaan talon päätykolmiosta, joka löytyy taitekatosta, mutta ei mansardista.

Mansardi- ja taitekaton lappeet rakentuvat harjalta ensin loivempaan lappeeseen, jonka jälkeen lappeet jyrkkenevät. Mansardikatto on näyttävä ja sitä voi nähdä erityisesti iäkkäämpien rakennusten kattoratkaisuna. Mansardikaton ja taitekaton rakenne sekä tekninen toteutus on vaativa, sillä taitteet on saatava tiiviiksi ja kestäviksi rasituksia vastaan. Taitekatto valitaan usein esteettisistä syistä, mutta esimerkiksi kaksikerroksisissa omakotitaloissa taitekaton avulla on mahdollista myös kasvattaa ylimmän asuinkerroksen huonekorkeutta ja käyttötilaa merkittävästi. Huonekorkeus kasvaa etenkin ulkoseinän vieressä.

Mansardi- ja taitekaton huoltoa helpottaa se, että irtoroskat, sadevesi ja lumi sekä jää poistuvat usein itsekseen jyrkältä osuudelta. Toisaalta katon huolto on haastavampaa, koska maalattavaa, huollettavaa ja korjattavaa kattopinta-alaa on enemmän. Katteen jyrkkyys tekee katolla liikkumisesta haastavaa. Katolle kiipeäminen kannattaa ehdottomasti jättää ammattilaisen tehtäväksi. Ota siis yhteyttä Vauhtisaneeraukseen, me huollamme kattosi kuntoon!

Pulpettikatto

Pulpettikattoisessa talossa on yleisimmin vain yksi lape. Pulpettikatto on omiaan rakennuksiin, joissa halutaan ottaa käyttöön ylin kerros tehokkaammin kuin harjakattoisessa talossa. Pulpettikatto mahdollistaa suuremman huonekorkeuden talon yhdellä seinustalla.

Pulpettikaton lape on yleensä loiva, mutta riittävän jyrkkä poistamaan veden, lumen ja roskat katolta. Pulpettikattoa on suoralinjaisuutensa ansiosta helppo huoltaa ja remontoida.Pulpettikaton tuuletus toteutetaan niin, että ilman tulo tapahtuu alaräystäällä ja poisto yläräystäällä.

Pulpettikatossa voi olla myös toinen lape, joka voi olla isompaa lapetta huomattavasti lyhyempi ja jyrkempi. Lape voi olla myös eri tasossa, jolloin kattoa kutsutaan murretuksi harjakatoksi. 

Säännölliset huoltotoimenpiteet sekä tarpeen mukaan suoritetut korjaukset mahdollistavat katon pitkän käyttöiän, ja kun aikanaan kokonaisvaltaisempi saneeraus tulee ajankohtaiseksi, toteutamme ammattitaidolla ja asiakaslähtöisesti myös pulpettikaton remontin. Kun pulpettikattosi tarvitsee huoltoa, korjausta tai remonttia, kutsu meidät paikalle!

Tasakatto

Tasakatto on nimensä mukaisesti tasainen. 60- ja 70-luvut olivat tasakattojen kulta-aikaa. Tasakatto luokitellaan nykyään riskirakenteeksi. Tasakatolta veden ja lumen on vaikea päästä pois ja kate saattaa olla pitkänkin aikaa kostea sateen jälkeen. Vedenpoisto toimii muista katoista poiketen kattokaivojen kautta. Talvella lumen kerääntyminen voi aiheuttaa kattoon painaumia, jotka taas keräävät vettä seisomaan. Tasakaton tuuletus on myöskin haasteellista toteuttaa ja vaatii useimmiten alipainetuulettimia.

Edellä mainituista syistä tasakaton remontti kannattaa tehdä ajoissa. Uusi tasakatto, tai tasakattoon tehty katonkorotus, nostaa talon arvoa, parantaa rakennuksen yleisilmettä sekä suojaa rakennusta monin tavoin. Oikein asennettu katto suojaa rakennuksen muita rakenteita sekä estää laho- ja homevauriot.

Teemme tasakaton korjaus- ja huoltotyöt vankalla ammattitaidolla, luotettavasti. Ota yhteyttä niin laitetaan tasakattosi kuntoon!

Pyydä tarjous!

Ota yhteyttä ja tilaa asiantuntijamme kartoittamaan kattosi kunto ja remonttitarve!

Kartoitamme huolellisesti kattosi kunnon ja annamme sinulle reilun tarjouksen kattoremontin toteutuksesta.

Tarvitsetko apua
katon kunnostamisen
rahoittamiseen?

Remontin tarve tai kustannukset voivat toisinaan yllättää, vaikka raha-asiat ovatkin muuten vatupassissa.

Onneksi kattoremontti on mahdollista maksaa myös joustavalla rahoituksella! Rahoitustarjouksen hakeminen on riskitöntä eikä sido mihinkään, jos et hyväksy saamaasi tarjousta.

Miksi valita Vauhtisaneeraus?

 

Jos kotisi voi hyvin, sinäkin voit hyvin!

Vauhtisaneeraus on remonttitöiden asiantuntija, joka auttaa pitämään kotisi kunnossa. Tarjoamme kattavan valikoiman erilaisia remonttipalveluita, joiden avulla varmistat, että kiinteistösi pysyy hyvinvoivana vuodesta toiseen.

Toteutamme rautaisella ammattitaidolla kattoremontteja ja muita kiinteistöjen remontti- ja huoltotoimenpiteitä.

 

Tutustu myös muihin palveluihimme:

Kiinteistöjen huolto- ja korjauspalvelut
Julkisivuremontit
Lumenpudotukset

info@vauhtisaneeraus.fi

050 9131 060

c/o Joni Kälkäinen
Karhunkierros 2 F 28, 01640 VANTAA

Y-tunnus: 2876283-2